top of page
Poza scriitoruluiglobalteleorman

Adevărul despre pensiile speciale. Pot fi desființate pensiile speciale?



Cum și în ce condiții pot fi desființate?


Acest subiect a fost dezbătut foarte des de către anumiți oameni politici și a ajuns, mai degrabă, o formă de manipulare, decât o analiză concretă a situației.

Tema pensiilor speciale nu a fost dezbătută niciodată obiectiv, ci a fost pusă în anumite contexte politice și folosită în mod subiectiv, cu scopul de a acapara atenția oamenilor și de a transforma problema, din "țânțar în armăsar."

Manipularea subiectivă nu a dus la clarificarea situației și a problemelor legislative, ci a stârnit dezbinare și asmuțirea oamenilor normali împotriva beneficiarilor de pensii speciale.

Am făcut o documentare amplă despre acest subiect, al pensiilor speciale, pe care-l vom demonta și clarifica, sperăm noi, definitiv.

Oamenii trebuie să știe adevărul, dar și faptul că nu totul este așa cum pare.

Vom redacta o serie de articole, care vor clarifica tema pensiilor speciale, în mod obiectiv.

Articolul de azi este despre cum și dacă pot fi desființate sau reglementate pensiile speciale.


1. Pot fi desființate pensiile speciale?

Legal și mai ales constituțional nimeni nu poate tăia o pensie specială. Pentru că ea este un drept câștigat. Ca rezultat al unui contract dintre o persoană și o instituție, oricare ar fi ea, a statului roman. Un drept câștigat nu poate fi amputat retroactiv.


2. Cum pot fi desființate pensiile speciale, prin lege?

Eventual, o asemenea lege ar putea funcționa pentru viitor, dar în niciun caz pentru actualii pensionari și nici măcar pentru actualii salariați, deoarece legea nu se poate aplica retroactiv.


3. În ce condiții pot fi reglementate actualele pensii speciale?

Pentru ceea ce există în prezent, singura soluție legală, utilizată de altfel și în alte state, pentru a ajusta într-un mod echitabil veniturile unor pensionari, este instituirea unui impozit progresiv.

Totuși, chiar și acest impozit progresiv ar putea fi la limită, aplicat în mod diferențiat, în funcție de interesele și obligațiile pe care le are statul față de anumite categorii socio-profesionale.


În paralel, pentru viitoarele generații de salariați, ar trebui reclădit sistemul din fundație, în sensul de a se stabili pur și simplu salarii corespunzatoare eforturilor și riscurilor pe care și le asumă anumite categorii de oameni și, de asemenea, conform cu valoarea socială a unei activități sau a alteia.

Aceste  salarii ar urma din capul locului să fie supuse impozitării. Pensiile vor decurge apoi în mod firesc, pe baza principiului contributivității, aplicat fără excepție tuturor salariaților, indiferent în ce domeniu lucrează.


Noua lege a salarizării și, respectiv, a pensiilor pe bază de contributivitate, pe care PNL a inițiat-o, este deja în lucru.

Aceasta urmează să intre în vigoare, cel mai probabil, la începutul anului 2023.

De ce durează atât?

Implementarea unei asemenea legi este extrem de dificilă, deoarece trebuie analizate din temelii toate criteriile de salarizare și calculare a pensiilor, pentru ca aceasta să fie legală și constituțională din toate punctele de vedere, astfel încât să fie aprobată și aplicată, iar ulterior să nu poată fi atacată în instanță.

Un sistem care a funcționat defect și fără reglementări clare timp de 30 de ani este greu de reformat.

Nu se poate rezolva într-un an ce nu s-a făcut în zeci de ani.

Pe lângă asta, mai sunt și salariile și pensiile actuale care au nevoie de reformă, pentru că acestea nu pot fi adaptate la noua lege.

Nu-i poți băga unui om, care a muncit pe actuala lege timp de 25-30 de ani, principiul contributivității, deoarece pot exista discrepanțe. Se poate face, totuși, în jurul acestui principiu o recalculare și o ajustare corectă a pensiilor și salariilor, dar o lege stabilă, echitabilă 100% și cu efecte stabile și clare va fi doar cea din 2023, care își va produce efectul abia pentru viitoarea clasă muncitoare, de la intrarea în vigoarea a acesteia.

Acum să vedem dacă PNL rămâne ferm în ceea ce privește reforma la care s-a angajat, deoarece PSD nu este de acord cu această reformă, pentru că ar dispărea avantajele pe care le au anumite categorii sociale și fiecare ar primi fix cât a contribuit.

Oamenii de rând vor avea de câștigat, dar clasa politică va avea de suferit, pentru că ei sunt aleși, iar astăzi pot câștiga 12000 lei, iar peste 4 ani să nu mai fie aleși și să câștige 3000 de lei, ceea ce ar duce la scăderea contribuției și nu ar mai avea o pensie atât de mare.


Vom reveni cu un articol în care vom clarifica problema pensiilor speciale, dar și a celor de serviciu, care sunt adesea confundate cu pensiile speciale, în care vom evidenția impactul bugetar al acestora și cum sunt folosite pe post de manipulare politică.

365 afișări0 comentarii

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page