Am luat județul de la cap la coadă, am analizat activitatea fiecărui primar și am ajuns la o concluzie cât se poate de clară.
Deși au fost pompați foarte mulți bani în județ, pare că toți acei bani au fost folosiți pentru distrugerea județului, nu pentru dezvoltarea lui.
Majoritatea proiectelor au fost efectuate extrem de precar, iar unele doar pe hârtie. Singurele beneficii le-au avut aleșii locali, parlamentarii și firmele de casă ale acestora.
Cum de s-a ajuns la o astfel de situație?
Oricât am încerca să găsim explicații indulgente, acestea nu există. Adevărul este că totul se rezumă la un singur lucru: se poate, dar nu se vrea.
După ce am analizat fiecare comună în parte și am analizat activitatea primarilor, am constatat o activitate aproape inexistentă. Majoritatea primăriilor nu au proiecte executate, iar achizițiile publice vizează doar chestii minore, birouri, computere, maculatură, combustibil, majoritatea la supra preț și, foarte important, numeroase contracte de consultanță. Mai au un pic și primarii o să achiziționeze consultanță pentru selectarea hârtiei igienice, că acolo ne îndreptăm.
Sunt câțiva primari care au mișcat lucrurile în județ și au făcut ceva pentru comunitățile lor, dar majoritatea doar numără mandatele, în timp ce oamenii sărăcesc din ce în ce mai mult.
Aici nu mai vorbim de lipsă de bani, din moment ce alți primari au dezvoltat localitățile pe care le administrează, aici vorbim pur și simplu de nepăsare. Totul se desfășoară pe principiul "merge și așa".
Bineînțeles că o vină o au și cetățenii, deoarece le-au acordat acelor primari prea multe mandate, iar asta le-a dat timp să-și instaureze puterea la nivel local.
Majoritatea primarilor și-au consacrat longevitatea pe tronul unității administrativ teritoriale prin cumpărarea de voturi, favorizarea asistaților social, anumitor categorii etnice, angajarea la stat a prietenilor, rudelor și protejarea unor antreprenori locali, iar în campania electorală se mobilizează tot sistemul construit de primar pentru a scoate voturile necesare unui nou mandat. Pe lângă toate aceste practici, se numără lipsa prezenței la vot, din varii motive, majoritatea nejustificate, și decăderea demografică, tot mai mulți oameni părăsind mediul rural și îndreptându-se spre cel urban.
Așadar, ne întrebăm, oare, care sunt soluțiile pentru a ne trezi din acest coșmar al hoției și nepăsării?
Soluția este destul de simplă, dar pe cât de simplă este, pe atât de departe este de aplicat. Când oamenii vor învăța să renunțe la individualism și vor gândi unitar, pentru binele tuturor, atunci se vor schimba lucrurile și totul va începe să funcționeze. Când oamenii nu vor mai tolera ca cineva să-și bată joc de banii și sănătatea lor, atunci vor apărea primele urme al democrației adevărate. Până atunci, nu facem decât să mimăm democrația și să trăim sub același comunism în care fiecare se descurcă cum poate și nimănui nu-i pasă dacă vecinul are ce pune pe masă la copii, atât timp cât noi avem burțile pline.
Comments